ROŚLINY STRĄCZKOWE (suche nasiona) - CZAS GOTOWANIA
Lp. Rodzaj strączkowych Czy moczyć
(8-12 godzin) Czas gotowania Szybkowar
1 Bób tak 1,5 godziny 40 minut
2 Fasola adzuki tak 45 minut 15 minut
3 Fasola biała tak 60-90 minut 25-30 minut
4 Fasola cannellini tak 45-50 minut 15 minut
5 Fasola czarna tak 50-60 minut 20 minut
6 Fasola czerwona tak 45-50 minut 15 minut
7 Fasola flageolet tak 45-50 minut 15 minut
8 Fasola mung tak 30-45 minut 15 minut
9 Fasola perłowa tak 50-60 minut 20 minut
10 Fasola pinto tak 60-90 minut 25-30 minut
11 Fasolnik chiński tak 45-50 minut 15 minut
12 Groch włoski * tak ** 60-90 minut 25-30 minut
13 Groch (całe ziarna) tak 60-90 minut 25-30 minut
14 Groch (połówki) nie 40-45 minut -
15 Lędźwian tak 50-60 minut 20 minut
16 Soczewica (całe ziarna) nie 30-45 minut 12-15 minut
17 Soczewica (połówki) nie 15-30 minut -
18 Soja tak ** 2-2,5 godziny 45-50 minut
* - groch włoski to inaczej ciecierzyca, zwana również potocznie (i niepoprawnie) cieciorką.
** - zamiast moczyć 8-12 godzin można zagotować, odstawić już tylko na 2 godziny, i gotować jeszcze godzinkę. Dla spokoju sumienia (i żołądka) można soi dodać kwadransik.
UWAGA:
1. Należy wylać wodę z moczenia i do gotowania wlać świeżą.
2. Pierwsze 10 minut gotowania wszystkich strączkowych, z wyjątkiem soczewicy i grochu w połówkach, powinno odbywać się na dużym ogniu bez przykrycia w celu rozłożenia toksycznych substancji.
3. Soja powinna gotować się na dużym ogniu przez godzinę.
4. Chociaż soczewica i połówki grochu nie wymagają moczenia, ugotują się szybciej, jeśli zaleje się wrzątkiem i zostawi na 15-30 minut, przed gotowaniem należy odcedzić.
Na podstawie m.in. książki "Kuchnia wegetariańska" autorstwa Sarah Brown (Wydawnictwo WATRA, 1991) przygotowała Kropka
źródło:www.puszka.pl