ZBOŻA (całe ziarna) - CZAS GOTOWANIA
Lp. Rodzaj ziarna Czynności przed
gotowaniem Objętość płynu
na szklankę ziarna Czas
gotowania Szybkowar
1 Jęczmień podprażyć 4 szklanki 50-60 minut 20 minut
2 Kasza gryczana podprażyć lub
krótko podsmażyć 2-2,5 szklanki 20 minut 8 minut
3 Kasza jaglana można podprażyć
lub krótko podsmażyć 2,5-3 szklanki 20 minut 8 minut
4 Kukurydza - duża ilość wody 5-10 minut -
5 Owies można podprażyć 3 szklanki 30-35 minut 12 minut
6 Pszenica moczyć przez
8-12 godzin 4 szklanki 50-60 minut 20 minut
7 Ryż
długoziarnisty można podprażyć
lub krótko podsmażyć 1-2 szklanki 25-30 minut 10 minut
8 Ryż dziki - 3 szklanki 50-60 minut 20 minut
9 Ryż
krótkoziarnisty można podprażyć
lub krótko podsmażyć 1-2 szklanki 20-25 minut 8-10 minut
10 Żyto moczyć przez
8-12 godzin 3 szklanki 50-60 minut 20 minut
Na podstawie książki "Kuchnia wegetariańska" autorstwa Sarah Brown (Wydawnictwo WATRA, 1991) przygotowała Kropka
źródło:
www.puszka.pl