Forum Radia MMS

Aktualności: Forum SMF zostało uruchomione!
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: gotowanie warzyw strączkowych  (Przeczytany 1392 razy)

Offline Mikada

  • Administrator
  • Nowy użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 25
    • Zobacz profil
gotowanie warzyw strączkowych
« dnia: Lipiec 31, 2013, 14:26:07 »
ROŚLINY STRĄCZKOWE (suche nasiona) - CZAS GOTOWANIA
Lp.    Rodzaj strączkowych    Czy moczyć
(8-12 godzin)    Czas gotowania    Szybkowar
1   Bób   tak   1,5 godziny   40 minut
2   Fasola adzuki   tak   45 minut   15 minut
3   Fasola biała   tak   60-90 minut   25-30 minut
4   Fasola cannellini   tak   45-50 minut   15 minut
5   Fasola czarna   tak   50-60 minut   20 minut
6   Fasola czerwona   tak   45-50 minut   15 minut
7   Fasola flageolet   tak   45-50 minut   15 minut
8   Fasola mung   tak   30-45 minut   15 minut
9   Fasola perłowa   tak   50-60 minut   20 minut
10   Fasola pinto   tak   60-90 minut   25-30 minut
11   Fasolnik chiński   tak   45-50 minut   15 minut
12   Groch włoski *   tak **   60-90 minut   25-30 minut
13   Groch (całe ziarna)   tak   60-90 minut   25-30 minut
14   Groch (połówki)   nie   40-45 minut   -
15   Lędźwian   tak   50-60 minut   20 minut
16   Soczewica (całe ziarna)   nie   30-45 minut   12-15 minut
17   Soczewica (połówki)   nie   15-30 minut   -
18   Soja   tak **   2-2,5 godziny   45-50 minut

* - groch włoski to inaczej ciecierzyca, zwana również potocznie (i niepoprawnie) cieciorką.
** - zamiast moczyć 8-12 godzin można zagotować, odstawić już tylko na 2 godziny, i gotować jeszcze godzinkę. Dla spokoju sumienia (i żołądka) można soi dodać kwadransik.

UWAGA:
1. Należy wylać wodę z moczenia i do gotowania wlać świeżą.
2. Pierwsze 10 minut gotowania wszystkich strączkowych, z wyjątkiem soczewicy i grochu w połówkach, powinno odbywać się na dużym ogniu bez przykrycia w celu rozłożenia toksycznych substancji.
3. Soja powinna gotować się na dużym ogniu przez godzinę.
4. Chociaż soczewica i połówki grochu nie wymagają moczenia, ugotują się szybciej, jeśli zaleje się wrzątkiem i zostawi na 15-30 minut, przed gotowaniem należy odcedzić.

Na podstawie m.in. książki "Kuchnia wegetariańska" autorstwa Sarah Brown (Wydawnictwo WATRA, 1991) przygotowała Kropka    



źródło:www.puszka.pl

 

BloQcs design by Bloc
SMF 2.0.6 | SMF © 2013, Simple Machines
Strona wygenerowana w 0.222 sekund z 22 zapytaniami.
Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum
animalsoftheworld tomaszowskieperegrynacje loudness sith night-life