Forum Radia MMS

nasze hobby => kuchnia mms => Wątek zaczęty przez: Mikada w Lipiec 31, 2013, 14:21:15

Tytuł: gotowanie zbóż
Wiadomość wysłana przez: Mikada w Lipiec 31, 2013, 14:21:15
ZBOŻA (całe ziarna) - CZAS GOTOWANIA

Lp.    Rodzaj ziarna    Czynności przed
gotowaniem    Objętość płynu
na szklankę ziarna    Czas
gotowania    Szybkowar
1   Jęczmień   podprażyć   4 szklanki   50-60 minut   20 minut
2   Kasza gryczana   podprażyć lub
krótko podsmażyć   2-2,5 szklanki   20 minut   8 minut
3   Kasza jaglana   można podprażyć
lub krótko podsmażyć   2,5-3 szklanki   20 minut   8 minut
4   Kukurydza   -   duża ilość wody   5-10 minut   -
5   Owies   można podprażyć   3 szklanki   30-35 minut   12 minut
6   Pszenica   moczyć przez
8-12 godzin   4 szklanki   50-60 minut   20 minut
7   Ryż
długoziarnisty   można podprażyć
lub krótko podsmażyć   1-2 szklanki   25-30 minut   10 minut
8   Ryż dziki   -   3 szklanki   50-60 minut   20 minut
9   Ryż
krótkoziarnisty   można podprażyć
lub krótko podsmażyć   1-2 szklanki   20-25 minut   8-10 minut
10   Żyto   moczyć przez
8-12 godzin   3 szklanki   50-60 minut   20 minut

Na podstawie książki "Kuchnia wegetariańska" autorstwa Sarah Brown (Wydawnictwo WATRA, 1991) przygotowała Kropka

źródło: www.puszka.pl